Berlingske virksomheder
Manden, der står for at bekæmpe økonomisk kriminalitet, bliver nu selv misbrugt af svindlere
01-07-2025

Telefonen ringer. Du kigger på skærmen. Det er Lasse Boje, der ringer. 

Han er politidirektør for National enhed for Særlig Kriminalitet, også kendt som Bagmandspolitiet.

Men, lyder det nu advarende fra NSK i et opslag på LinkedIn.

»DET ER IKKE LASSE, DER RINGER!«

»Vi oplever i øjeblikket, at svindlere ringer til borgere og udgiver sig for at være NSK’s politidirektør Lasse Boje. Det er fup og svindel, og vi opfordrer til, at du hurtigst muligt smækker røret på.«

Den slags kaldes spoofing, fordi gerningsmændene kan få telefonnumre til at se ud som om, at de kommer fra eksempelvis myndigheder og pengeinstitutter.

Lasse Bojes navn har tidligere været brugt som rambuk for svindlere, der forsøger at lokke penge ud af folk.

I februar kom det frem, at svindlere havde sendt e-mail til borgere i Lasse Bojes navn. 

Af e-mailen fremgik det, at borgeren skulle have besøgt »uanstændige og pornografiske websteder«.

Forsøg på »masseafpresning«

Men det hele var fup og et forsøg på svindel. 

E-mailen kom hverken fra Lasse Boje Nielsen eller Europol, som det ellers så ud til, skrev NSK på X.

»Svindlerne forsøger at lave masseafpresning, og de håber på, at man svarer på mailen,« lød det fra NSK.

For to et halvt år siden gik det ud over rigspolitichef Thorkild Fogde, da svindlere sendte falske e-mail ud i hans navn.   

Færre numre bliver offentligt tilgængelige

Den digitale svindel udgør et stigende samfundsproblem. 

Tre ud af fire danskere blev sidste år forsøgt begået svindel imod digitalt – enten via samhandel, nethandel eller såkaldt phishing, fremgår det af en netop offentliggjort analyse fra Styrelsen for Samfundssikkerhed.

Den klart mest udbredte digitale trussel mod borgerne er phishing via sms eller e-mail 

For at bekæmpe digital svindel skal det ifølge en politisk teleaftale fra juni være sværere at finde mulige ofres telefonnumre på nummeroplysningstjenester som Krak, De Gule Sider og 118.dk.

Derfor skal teleloven nu ændres, så telefonabonnenter nu skal give samtykke til, at deres telefonnummer må være offentligt tilgængelige.

Efter Musk-effekten er Tesla igen blandt de mest populære bilmodeller i Danmark. »Et solidt comeback«
01-07-2025

Tesla har i flere måneder kørt i strid modvind. 

Det ramte den ellers så populære elbil hårdt, da Tesla-stifter Elon Musk involverede sig i amerikansk politik som støtte til Donald Trump. 

Det udløste en forbrugerboykot af Tesla og andre amerikanske varer. Flere steder har der været egentlige demonstrationer mod Tesla. 

Man har sågar kunnet købe klistermærker, hvor Tesla-ejeren proklamerede, at bilen var købt, »før at Elon blev skør«.

Og i maj faldt salget af Tesla-biler i Europa for femte måned i træk.

Men nu er den negative Elon Musk-effekt muligvis ved at aftage. 

I hvert fald i Danmark, hvor nye tal fra brancheorganisationen for bilimportørerne, Mobility Denmark, viser, at Tesla igen er på vej ind i varmen.

»Et solidt comeback«

Helt nye tal for juni viser, at Teslas Model Y er tilbage i kapløbet om at blive danskernes foretrukne bil.

I juni blev det til en andenplads med flere end 1.100 solgte eksemplarer af Model Y.

Det var dog langt fra nok til at slå Skodas Elroq, som troner sikkert på førstepladsen i juni måned med flere end 1.600 solgte eksemplarer.

Jan Lang fra Bilbasen.dk kalder det et »solidt comeback« for Tesla med Model Y, der blev lanceret i en ny version for tre måneder siden. Det er disse nye Y-modeller, som danske bilkøbere ifølge Jan Lang nu har kastet sig over.

Han tilskriver comebacket en kombination af, at den negative Musk-effekt er ved at klinge af, efter at Elon Musk har lagt afstand til Donald Trump, men også at danske bilkøbere er skolet i at købe bil med et særligt mindset.

»Det er åbenlyst, at mange har kigget på kvaliteterne ved bilen, og at de så har valgt den på trods af den ballade, der har været rundt om Elon Musk,« siger Jan Lang, der er ansvarlig for markedsindsigter og kommunikation.

Han er »ikke overrasket over balladen over Tesla« og den måde, det påvirkede salget. 

»Men når alt kommer til alt, er de danske bilkøbere meget rationelle. Det er noget, vi er skolet i, fordi biler er dyre, og man søger derhen, hvor man får meget bil for pengene,« siger Jan Lang.

»De ånder nok lettet op hos Tesla«

Til gengæld har hastigheden af Teslas comeback overrasket ham. 

Særligt fordi bilmodellen med en salgspris på omkring 360.000 kroner ligger noget over den prisklasse, som mange danske bilkøbere traditionelt går efter, nemlig niveauet 200.000 til 250.000 kroner.

»Jeg må sige, at det er gået lidt hurtigere, end jeg havde regnet med, og hurtigere end, hvad jeg har fornemmet rundt om i branchen,« siger han.

»Jeg tror, at tendensen fortsætter. Måske ikke som nummer to, men i hvert fald i top 5. Det er en kæmpe forskel fra, hvordan det har set ud for Tesla i 2025, og de ånder nok lettet op hos Tesla i Danmark,« siger Jan Lang.

I samme åndedrag minder han dog om, at »det jo stadig isoleret set er en tilbagegang« sammenlignet med tallene fra juni sidste år.

I juni 2024 blev der langet næsten 1.700 Tesla Model Y over disken – det vil altså sige en tilbagegang på omkring 30 procent sammenlignet med juni i år.

I morgen offentliggør Tesla sit regnskab for andet kvartal af 2025, her vil det vise sig, om det samlede billede for elbilproducenten viser tegn på en vending i stil med den, der er set på det danske marked i juni. 

Tallene for første kvartal var nådesløse. 

Omsætningen i januar-marts 2025 faldt med 20 procent og overskuddet faldt med mere end 70 procent.

Største ordre siden 1996: SAS køber fly for 25 milliarder kroner – en »dristig investering i SAS' fremtid«
01-07-2025

SAS investerer massivt i sin flyflåde og køber mindst 45 nye fly med en option på ti yderligere.

Det annoncerede topchef Anko van der Werff tirsdag klokken 12.00 på et pressemøde i Vilhelm Lauritzen Terminalen i Københavns Lufthavn.

Var man i tvivl om nyhedens størrelse, lod de fremmødte iagttagere med hujen og klappen forstå, at det er en stor nyhed for SAS.

Der er da også ifølge topchefen tale om en »dristig investering i SAS' fremtid« for over 25 milliarder kroner.

De nye passagerfly bliver af typen E195-E2 fra brasilianske Embraer, der er en af verdens største producenter og nummer tre på markedet efter Airbus og Boeing.

Flytypen er angiveligt op til 75 procent mindre støjende end de fly, der bruges i dag, og mere brændstofeffektiv, sagde Anko van der Werff under præsentationen.

Embraer E195-E2 har plads til op til 132 passagerer, og i flyene sidder folk to-og-to langs siderne uden midtersæder.

Ved at købe op til 55 nye fly udvider SAS sin flåde markant, da den i dag består af 131 fly ifølge Flightradar24.

Investeringen – der som nævnt koster i omegnen af 25 milliarder kroner – betales over en fireårig periode, og de første fly skal efter planen leveres i 2027.

Ifølge SAS selv er der tale om luftfartsselskabets største flyordre hos en enkelt leverandør siden 1996.

Dermed er der også tale om et markant offensivt træk fra SAS, der for få år siden befandt sig på afgrundens rand.

Det nye SAS

Anko van der Werff kaldte ordren »et stort skridt i transformationen af SAS«.

Investeringen skal selvsagt skabe vækst, men oprustningen ændrer ikke på SAS' strategi om at være et primært skandinavisk flyselskab, lyder det.

De nye fly skal »spille en vigtig rolle i optimeringen af SAS' operationer og forbedre forbindelserne på tværs af Skandinavien og Europa« og give mulighed for »flere frekvenser, bedre netværksfleksibilitet og lavere rejseomkostninger«, som det lyder i pressematerialet.

Sagt helt kort er investeringen udtryk for, at SAS vil sætte sig tungere på Nordeuropa og styrke sin position som regional aktør.

»Vores destinationer er præcis, hvad verden leder efter i øjeblikket,« sagde Anko van der Werff.

En så markant investering er ifølge Hans Jørgen Elnæs, luftfartsanalytiker og rådgiver i branchen, overraskende så kort tid efter den økonomiske krise, der truede selskabet på livet for få år siden.

»Det fortæller lidt om, at SAS må stå stærkere finansielt, end jeg havde regnet med. Det er et billede på et aggressivt SAS, der vil ud og kapre markedsandele,« siger han til Børsen.

De nye ejere

Problemerne begyndte for alvor for SAS efter coronakrisen i form af nogle kostelige konflikter med piloterne.

Omfanget af problemer var dog langt større, og det børsnoterede selskab kom til sidst så langt ud, at aktien var intet værd, og der måtte en særlig konkursbeskyttelsesproces ved de amerikanske domstole til for at redde SAS. 

I efteråret 2023 blev der præsenteret nye ejere – og tiden som børsnoteret selskab var slut.

Kapitalfonden Castlelake, erhvervsmanden Henrik Lind og den danske stat var blandt dem, der kom ind med kapital.

Men måske vigtigst købte den franske-hollandske luftfartskoncern Air France-KLM sig også ind i ejerkredsen.

Med dem fulgte også et skift til en ny flyalliance, der er vigtige for luftfartsselskaberne og sørger for nemmere rejser rundt i verden ved gensidige aftaler luftfartsselskaberne imellem.

For SAS betød det et farvel til Star Alliance og et nyt medlemskab i SkyTeam, hvor Air France-KLM og amerikanske Delta er blandt de dominerende aktører.

Stenrig tobaksfond får med ét smæk kontrol over møbelklenodie og Tivoli
01-07-2025

Med ét slag får den danske familiefond Chr. Augustinus Fabrikker kontrol med både møbelklenodiet Fritz Hansen og forlystelsesparken Tivoli.

Det meddeler fonden i en pressemeddelelse.

270 år gamle Chr. Augustinus Fabrikker, der grundlagde investeringsformuen på tobaksproduktion, køber således en anden tobaksfonds – C.W. Obels – andel af selskabet Skandinavisk Holding.

Skandinavisk Holding ejer 100 procent af møbelproducenten Fritz Hansen A/S og omkring 32 procent af Tivoli A/S.

Chr. Augustinus Fabrikker har hidtil noteret sig for en ejerandel på 65 procent af Skandinavisk Holding, mens C.W. Obel har ejet de resterende 35 procent.

Dermed får Augustinus-fonden fuld kontrol med Fritz Hansen, der har rødder tilbage til 1873.

Og da fonden i forvejen ejer 25 procent af Tivoli, får fonden også kontrol med den gamle have.

Et opkøb, der sker, da Chr. Augustinus Fabrikker ønsker at være »majoritetsejer eller betydelig ejer« af de selskaber, fonden investerer i, lyder det i meddelelsen.

»Vi har fremadrettet et ønske om i højere grad at være en betydelig ejer – og gerne en ejer, som har kontrol. Det giver os bedre muligheder for at tænke langsigtet og bringe vores erfaringer og kompetencer bedst muligt i spil. Samtidig har vi ønsket at få en større eksponering i forhold til Fritz Hansen og Tivoli, som vi har haft et mangeårigt og godt medejerskab af,« udtaler fondens administrerende direktør, Claus Gregersen.

Prisen oplyses imidlertid ikke i meddelelsen.

Det fremgår dog, at »handlen ikke umiddelbart (får) nogen konsekvenser for hverken Fritz Hansen eller Tivoli.«

Skandinavisk Holding bogførte sidste år en egenkapital på knap 650 millioner kroner, fremgår det af årsregnskabet.

Blev sammen rige på tobak

Der takkes desuden gensidigt for samarbejdet de to tobaksfonde imellem, som har haft historisk tætte bånd.

»Vi har gennem Skandinavisk Holding haft et glimrende samarbejde med Chr. Augustinus Fabrikker om ejerskaberne i Fritz Hansen og Tivoli – ligesom vi har et godt samarbejde på en række andre områder,« lyder det fra Anders C. Obel, der er administrerende direktør i C.W. Obel.

Begge selskaber har rødder helt tilbage til 1700-tallet, hvor de som mindre tobaksvirksomheder lagde grundstenene til fondenes milliardformuer.

I 1961 stiftede de to traditionsrige tobaksfabrikker sammen med R. Færchs Fabrikker i Holstebro giganten Skandinavisk Tobakskompagni.

I 2008 frasolgte koncernen en del af forretningen til British American Tobacco for knap 12 milliarder kroner.

Senere trak Færch-familien sig fra tobakseventyret, og Scandinavian Tobacco Group – som selskabet siden var blevet omdøbt – blev i 2016 børsnoteret.

Det gav C.W. Obel og Chr. Augustinus en indtægt på 1,8 milliarder kroner i det dengang fælles selskab Skandinavisk Holding.

Chr. Augustinus Fabrikker ejer fortsat 25 procent af selskabet, men har gennem årene spredt sine investeringer til flere andre brancher – blandt andet med ejerandele i forlaget Gyldendal, Kurhotel Skodsborg og bryggeriet Royal Unibrew.

Fonden har ejerandel i samlet 19 selskaber.

Og cigarkassen bugner. Af fondens seneste årsregnskab fremgår det, at Chr. Augustinus Fabrikker sidste år bogførte en egenkapital på 32 milliarder kroner.

Børsnoteringen af dansk milliardærs guldæg blev bremset af Trump – nu forsøger selskabet igen, skriver medie
30-06-2025

Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen ejer ti procent af den svenske betalingstjeneste Klarna, der tidligere på året ville på børsen i New York.

Det blev forpurret af Donald Trumps uroskabende toldbombe i april – men nu er det tech-finansielle selskab klar til at gøre forsøget igen.

Det skriver Financial Times.

Det sker dog på et tidspunkt, hvor markedet for Klarnas primære køb-nu-betal-i-rater-senere-ydelse er kommet under pres.

Klarnas tab på kundekreditter steg i første kvartal med 17 procent siden sidste år. Samtidig har Storbritannien varslet at indføre strammere regler på området ved at indføre krav om kunders kreditværdighed i forbindelse med den slags ydelser.

Reglelstramninger og uro på markedet har fået Klarna til at satse på flere forskellige forretningsområder. Selskabet laver blandt andet et traditionelt debetkort sammen med Visa og tilbyder mobilabonnementer sammen med AT&T.

Alt sammen tiltag, som andre såkaldte »neobanker« også satser på lige nu.

»Klarnas strategiske skifte handler ikke kun om vækst. Det handler i virkeligheden om overlevelse på et marked, hvor der ikke længer er en forsvarlig position,« siger Liam Evans, ledende chef hos PwC, ifølge Financial Times.

Holch Povlsens aktier eksploderet i værdi

Den svenske fintech-virksomhed har oplevet markante op- og nedture siden 2017, hvor Anders Holch Povlsen købte sig ind for 225 millioner dollar. Samme år fik selskabet sin svenske banklicens.

I 2022 blev Klarna i en investeringsrunde vurderet at være hele 46 milliarder dollar værd, som Finans har beskrevet.

Men da Klarna var på vej på børsen i USA tidligere i år, lød værdiansættelsen af hele selskabet ifølge Financial Times på omkring 15 milliarder dollar.

Selvom det var markant mindre end i årene forinden, ville det stadig have gjort Klarna til en af de største børsnoteringer i USA i 2025.

Det ville også have betydet, at Danmarks rigeste mands aktier i Klarna ville være blevet op mod to milliarder dollar værd.

Financial Times skriver ikke, hvorvidt værdiansættelsen på omkring 15 milliarder dollar har ændret sig siden.

Klarna selv har ingen kommentarer.

Kampen om boligkunderne er hård. Alligevel hæver Danske Bank priserne
30-06-2025

Nykredits priser på realkreditlån har længe sat konkurrenterne i markedet til vægs. 

Men for første gang nogensinde gjorde Nordea det for to måneder siden billigere for kunderne at optage et realkreditlån i forsøget på at konkurrere med det Nykredit-ejede Totalkredit. 

Derfor vækker det også opsigt, at Danske Bank-ejede Realkredit Danmark nu hæver priserne.

»Vi havde regnet med, at priserne skulle nedad, for vi ved, at realkreditselskabernes kapitalgrundlag ikke længere er et problem. Nu kommer der så en dyne af forskellige gebyrer på alle mulige mystiske ting,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, til Finans

Prisstigningerne kommer, efter at Danske Bank ellers for nogle måneder siden valgte at fjerne gebyret på afdragsfrihed på udvalgte realkreditlån. 

Realkredit Danmark hæver priserne på en række områder i forbindelse med, hvis kunderne skal refinansiere eller indfri et lån. For eksempel hæver realkreditkoncernen kurstillægget for kunder, der skal indfri deres obligationer ved at købe dem tilbage fra 0,1 til 0,25 kurspoint.

Prisændringerne skyldes ifølge koncernen et generelt ønske om »en mere simpel prisstruktur«.

»Ensretningen og simplificeringen af vores priser vil forhåbentligt gøre det mere gennemskueligt for vores kunder,« udtaler Kamilla Hammerich Skytte, der er administrerende direktør i Realkredit Danmark, i et skriftligt svar til Berlingske. 

»Vi kan samtidig se, at vi i flere prissammenligninger står godt med konkurrencedygtige priser.«

Står fortsat godt i konkurrencen

Derfor mener Realkredit Danmark heller ikke, at koncernen med prisstigningerne stiller sig ringere i konkurrencen på boligløn. 

»Prisændringerne ændrer ikke på, at vi i Realkredit Danmark og Danske Bank hele tiden arbejder på at stå stærkt i konkurrencen om boligkunderne,« udtaler Kamilla Hammerich Skytte.

Hun kan ikke svare på, om de netop annoncerede prisstigninger udligner gevinsterne ved, at Realkredit Danmark for nylig valgte at fjerne gebyret på afdragsfrihed på udvalgte realkreditlån.

»Nettoeffekten af de forskellige tiltag – både prisnedsættelser og den aktuelle prisjustering – kan ikke stilles direkte op over for hinanden – og har i øvrigt heller ikke noget med hinanden at gøre,« lyder det. 

»Bundlinjen er, at vi er meget opmærksomme på konkurrencesituationen og stadig arbejder benhårdt for at vinde markedsandele på boligområdet samlet set for bank og realkreditudlån,« skriver hun. 

Vestas og Ørsted falder markant på børsen efter kritisk afstemning: »Ikke langt fra de værst tænkelige scenarier«
30-06-2025

Sent lørdag stemte et snævert flertal i Senatet for, at et større hjørne af Donald Trumps omfattende økonomiske reformpakke – »One Big Beautiful Bill« – sendes videre til yderligere behandling i Repræsentanternes Hus.

Lovforslaget står til at ramme vedvarende energiprojekter med øgede skatter, og mandag morgen falder grønne danske aktier som Vestas og Ørsted.

Mandag lukkede Vestas-aktien med et fald på 7,97 procent, mens Ørsted faldt med 3,72 procent.

For ifølge The Wall Street Journal står vindmølle- og solcelleparker i USA til blive beskattet ekstra hårdt fra 2027, hvis kinesiske komponenter udgør en vis andel af projektet.

I praksis er de svære at komme udenom, da Kina i dag sidder på hovedparten af de nødvendige råstoffer og delelementer, der er nødvendige for den grønne sektor.

Dertil vil vedvarende energiprojekter i USA ifølge lovforslaget også kun være berettigede til statsstøtte – indført under Biden-regeringen – hvis de sættes i drift inden udgangen af 2027.

Tæt på værst tænkelige scenario

Ifølge Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, er der for selskaber som Vestas og Ørsted tale om noget nær det værst tænkelige scenario.

Det skriver han i en analyse ifølge Ritzau, hvor handlen for Vestas' vedkommende ifølge Jacob Pedersen afspejler, at selskabet nærmest ikke får flere ordrer i USA.

»Så galt forventer vi ikke, at det går, men vi er meget overraskede over den næsten ekstreme politiske omvæltning for landvindindustrien«, skriver Jacob Pedersen og påpeger, at »det ligger reelt ikke langt fra de værst tænkelige scenarier«.

Ifølge MarketWire mener børshuset Citi også i en analyse, at lovpakken i skrivende stund ser ud til at ramme den grønne industri og producenter som Vestas hårdt:

»Selvom vedtægterne ved første øjekast kan ses som positive for leverandører, som ikke er blandt de lande, der ses på med bekymring (primært Kina), inklusive Vestas, kan forsyningskædernes kompleksitet skræmme udviklere.«

The Wall Street Journal skriver desuden, at Tesla-milliardær Elon Musk har kaldt den seneste version af reformpakken »komplet vanvittig og destruktiv«, fordi den skader »fremtidens industrier« og fremmer fortidens.

Kommuner gør klar til at rykke på kunstig intelligens
28-06-2025

Masser af opgaver i de 98 danske kommuner løses allerede med større eller mindre hjælp fra kunstig intelligens, men det sker ret ukoordineret. Der vil derfor være enorme potentialer i at få de bedste løsninger, der virkelig giver fordele, ud til alle kommuner.

Det vurderer administrerende direktør Kristian Vengsgaard fra kommunernes fælles it-selskab Kombit, som gør klar til at give menneskehænder med til at få det til at ske og være koordinatoren.

»Danmark står over for at have for få medarbejdere til at passe de mange flere ældre, forsvaret skrues op, der stilles krav om digital suverænitet, og verden oplever mere og mere krig. Det kalder på, at vi står sammen i bussen. Det er utroligt vigtigt, at vi gør tingene så effektivt, smart og enkelt som overhovedet muligt, for det bidrager til at løse nogle af de andre problemstillinger i samfundet,« siger Kristian Vengsgaard, som kom til Kombit i 2023 efter i seks år at have arbejdet med digitaliseringen af det danske forsvar.

Det batter – også uden at nå 100 procent

Både Kombit og Kommunernes Landsforening forsøger at holde danmarkskortet over den faktiske brug af kunstig intelligens i kommunerne opdateret, men Kristian Vengsgaard er overbevist om, at der er mange flere projekter i gang, end man centralt kender til.

»Kommunerne arbejder i et forvirrende landskab. Nogle er nervøse for at gøre noget forkert i forhold til persondataforordningen, og snart kommer også EUs forordning om kunstig intelligens. Så mange er meget afventende, for ingen vil gøre noget ulovligt. Det store problem er at gå fra en idé og få noget i gang til at få det skaleret op til »produktion«. Det er supernemt at demonstrere, hvor godt det kan blive, men supersvært at gøre det helt så godt,« konstaterer Kombit-direktøren.

Han oplever dog stor foretagsomhed. I nogle kommuner bruger sosu-assistenter billedgenkendelse som hjælp til at vurdere, om ældre, der ligger hjemme, har tryksår eller liggesår. Andre bruger teknologien til at følge vejtræerne i kommunen, til vurdering af udretning af vandløb i klimaplaner, til beregning af, hvad der sker, når det regner meget, hvor vandet løber hen, og hvilke pumper der skal tændes/slukkes for og meget mere og andet.

»Det skal gøres hyperprofessionelt, hvis man skal kunne skalere et projekt til alle kommuner, og det skal så kunne gøre en væsentlig forskel. De store kommuner er i fuld gang og har masser af kræfter og kan finde penge i skufferne, så de kan entrere med store virksomheder og i kraft af skala hurtigt få værdi. For selvom kunstig intelligens kun måtte kunne løse 80 procent af givne opgaver, betyder det virkelig meget, hvis man har 100.000 sager om året på et område,« siger Kristian Vengsgaard.

Han er lidt bange for, at der opstår A- og B-hold blandt kommunerne. Derfor skal nuværende, gode løsninger bringes ud til alle kommuner, mens andre skal laves fra bunden i fællesskab med Kombit som koordinator.

Den kunstige intelligens som specialist

Lige nu arbejdes der med ChatGPT i de fagsystemer, som kommunerne har, altså kunstig intelligens, som er målrettet helt bestemte områder.

»Den kender lovgivningen og vejledningen til det pågældende system. I sygedagpengesystemet kan de kommunale medarbejdere nu stille spørgsmål og få at vide, hvilke paragraffer der kan komme i spil i bestemte tilfælde, samt få vejledning til, hvordan man i systemet indberetter lidt mere komplekse sager. Sagsbehandleren selv træffer stadig beslutningen, men får lavpraktisk støtte. Responsen, som vi har fået indtil nu, er, at der kommer virkelig gode og relevante svar. For det er naturligvis helt afgørende, at svarene er rigtige,« understreger Kristian Vengsgaard.

Omkring 20 kommuner har afprøvet de nye muligheder, som lige efter sommerferien rulles ud til alle 98 kommuner. Herefter skal tilsvarende funktioner gøres klar til kommunernes andre fagsystemer.

»Denne løsning kan kun svare på noget inden for sit eget område. Den kan ikke skrive en god konfirmationstale eller levere opskriften på at bage den perfekte banankage. Kombit laver de »kedelige« ting, så den kunstige intelligens er så dum som overhovedet muligt på alt andet end dér, hvor den skal være superklog. Fordelen er, at vi så slipper for, at den bruges til alt muligt mystisk, som vi så ikke konstant skal opdatere den med,« siger Kombit-direktøren.

Han ser »enorme potentialer« i at bruge kunstig intelligens til tale-til-tekst på områder, hvor der er rigtigt mange sager.

»Kommunerne gennemfører alene på beskæftigelsesområdet 2,5 millioner samtaler om året. Erfaringer viser, at når den digitale assistent er trænet ordentligt, får man faktisk et godt produkt, når den lytter med på en samtale og forstår rammen for samtalen. Så kan sagsbehandleren bruge dens arbejde, og borgere, der kommer til samtale, oplever en mere nærværende sagsbehandler, der ikke skal lytte og skrive og overveje under samtalen. Når borgeren giver lov til, at samtalen optages, er det geniale, at den kunstige intelligens ikke foretager afgørelsen. Den lytter bare og hjælper sagsbehandleren,« forklarer Kristian Vengsgaard.

At referatet er klar, når samtalen er slut, nedbringer samtidig sagsbehandlingstiden, ligesom teknologien gør det lettere at støtte nytilkomne sagsbehandlere.

»Lovgivningen på området er hyperkompleks. Beskæftigelseslovgivningen alene er 30.000 sider lang. Det tager derfor ret lang tid for en ny sagsbehandler at komme ind i,« siger Kombit-direktøren.

Styr på data og sikkerhed

De seneste måneders fokus på digital suverænitet – altså uafhængighed af amerikanske teknologigiganter – påvirker også kommunerne og Kombit.

»Man vil være helt sikker på, at data fra arbejdet med kunstig intelligens ikke ender et sted, som man ikke har lyst til at have dem. Det forsøger kommunerne i bedste omfang at inddæmme. Dette er årsagen til, at kommuner ikke indgår kontrakter, og derfor efterspørges centrale løsninger. Desuden er kunstig intelligens lidt af en sort boks – man ved ikke, hvad der foregår inde i maskinen. Den seneste tid er problemstillingen derfor kun accelereret, for hvor er ens data, og hvad bruges de til? Det bekymrer danskerne,« forklarer han.

Oveni kommer cybersikkerhedsudfordringerne.

»Kunstig intelligens kan i princippet være trænet til i bestemte situationer at gøre noget, som vi ikke bryder os om. Ved bestemte typer af kodeord og bestemte spørgsmål kunne den begynde at transportere oplysninger et andet sted hen uden at fortælle det. Det er rigtigt svært at finde ud af,« siger Kristian Vengsgaard.

Han understreger derfor igen vigtigheden af at gå sammen og dermed have kræfter til at håndtere også komplekse problemer.

»Jeg har en klar forventning om, at vi vil se mere samarbejde i det offentlige – blandt kommunerne alene og på tværs af det offentlige. Udfordringerne med at sikre, hvor ens data er og meget mere, kræver flere kræfter. Når et forsikringsselskab laver en chatløsning, konkurrerer det om den bedste kundeoplevelse. Det behøver kommunerne ikke. Her handler det om samlet at levere den bedst mulige kundeoplevelse. Samles kræfterne, kan det gøres endnu bedre. Og vi skal ikke opfinde alt fra bunden, men tage den gode løsning, som nogen har lavet, og skalere den til flere og så bruge kræfterne på at styre, træne og cybersikre. Det er smart at bruge og genbruge fællesskabet til at opnå skala,« understreger han.

»Kedeligt er godt«

Kombits fokus er derfor på de »kedelige« løsninger, der giver hjælp til hverdagen og er nemme, fordi der ikke er lovgivningsmæssige problemstillinger at forholde sig til, men som hurtigt giver klare effekter.

»Der er masser af standardopgaver i kommunerne, som man kan sætte strøm til og få effekt af,« mener han.

Dertil kommer vanskeligere opgaver, hvor man bruger historiske data til at forudsige fremtiden, for eksempel til at forudsige børneudviklingen i fremtidens folkeskole.

»Lige nu siger vi, at kedeligt er godt – så er vi også sikre på, at vi kan lave det nu. Men det begrænsede er også godt, så man kan bygge et modul som tale-til-tekst på relativt enkle områder. Endelig handler det om at tage noget, som nogen er kommet langt med, og bruge det hos alle de andre,« siger Kristian Vengsgaard.

Udfordringer kan dog være, at ikke alle kommuner nødvendigvis har det samme store datagrundlag og for eksempel har overblik over deres vejtræer.

»Udfordringerne er forskellige, selvom teknologien er der. Men vi er sat i verden for at gøre, hvad kommunerne har brug for. Vi er en nonprofitvirksomhed, der lever af at håndtere kommunale udfordringer i fællesskab for alle kommuner,« siger Kombit-direktøren, som samtidig ser, at den enkelte kommune løser nogle opgaver bedst.

Han advarer dog mod at tro, at kunstig intelligens er løsningen på alt.

»Med kunstig intelligens har vi fået en hammer, og så styrter man rundt og leder efter søm, som man kan banke i. Det handler også om at tænke sig om – uden at det behøver at gå langsomt. På en række områder kan vi sige, at kunstig intelligens godt kan bruges. På andre områder forestiller vi os at banke løs på noget, som i virkeligheden er en skrue. Derfor skal vi diskutere, hvor de nemmeste, mest effektive og vigtigste søm kan slås i, og hvor der er skruer, som skal kikkes på på en anden måde. For man skal ikke tro, at kunstig intelligens kan løse alt,« fastslår han.

Trumps guldtelefon er pludselig ikke længere »Made in the USA«
27-06-2025

Donald Trumps meget omtalte smartphone med guldbelægning er pludselig ikke længere »Lavet i USA«.

På Trump Mobiles website har man i al stilhed fjernet udtrykket »Made in the USA« i al omtale af den mobiltelefon, der angiveligt skal være klar til salg fra august.

Nu står der i stedet, at T1-telefonen er »designet med amerikanske værdier in mente«, skriver nyhedsbureauet Bloomberg og britiske BBC.

Telefonen blev ellers lanceret med brask og bram 16. juni, hvor det blev kraftigt understreget, at her var tale om en ægte, amerikansk telefon. Her blev den præsenteret som »vores LAVET I USA T1-telefon«, hvor der nu blot står »den nye T1-telefon«.

Eksperter påpegede nærmest øjeblikkeligt, at der skulle et mirakel til, hvis det skulle lykkes at producere en smartphone i USA. En mobiltelefon består af så mange højt specialiserede dele, som produceres forskellige steder i verden, at det slet ikke – og navnlig ikke med så kort lunte – kan lade sig gøre at fremstille telefonen fuldt og helt i USA.

Eksperter: »Et eventyr, der ikke er muligt«

Eksperterne omtaler tanken som »et eventyr, der ikke er muligt«.

En talsmand for Trump Mobile siger til BBC, at telefonen fortsat vil blive produceret – angiveligt samlet – i USA.

»Spekulationer om det modsatte er simpelthen upræcise,« lyder det.

Der er dog også andre ændringer af den kommende telefon. Dens skærm bliver nu på 6,25 tommer og ikke, som hidtil anført, på 6,78 tommer. Det fremgår fortsat ikke, hvem der i praksis producerer telefonen.

T1-telefonen har indgraveret, amerikansk flag på bagsiden af guldbelægningen. Den skal sælges for 499 dollar (cirka 3.200 kroner) med et månedligt abonnement til 47,45 dollar (306 kroner). Det inkluderer 20 gigabyte data om måneden.

Abonnementsprisen refererer til, at Donald Trump er USAs 47. og 45. præsident. Prisen ligger over, hvad USAs tre store teleselskaber tager.

Telefonen er det nyeste tiltag fra The Trump Organization, der er holdingselskab for den amerikanske præsidents forretninger. Sønnen Eric Trump er direktør i Trump Organization, som også bygger luksusboliger i blandt andet Saudi-Arabien.

Trump lancerede nyt våben i handelskrigen og fik kolde fødder – men truslen mod Danmark består
27-06-2025

Det var et hidtil uset våben i handelskrigen og kunne koste danske virksomheder milliarder – men nu har Donald Trump øjensynligt fået kolde fødder.

Én sten på vejen er blevet fjernet. Det betyder dog ikke, at erhvervslivet kan ånde lettet op.

Som en del af præsidentens opsigtsvækkende lovpakke »big beautiful bill« på over 1.000 sider havde Trump-administrationen nedfældet en tilføjelse til den amerikanske skattelovgivning.

Den såkaldte sektion 899, der ville være en radikal ændring af måden, hvorpå udenlandsk kapital beskattes.

I praksis ville lovændringen betyde, at der blev indført en slags kildeskat på op mod 20 procent på kapital, der føres ud af USA.

Dermed ville danske virksomheder, som opererer i USA, blive tvunget til at lægge milliarder i den amerikanske statskasse.

For Trump-styret mener, at en række lande har en »urimelig« skattepolitik over for amerikanske selskaber, og ville derfor rette en strafskat mod disse landes virksomheder.

Eller få landene til at lempe lovgivning, da manøvren – som Berlingske tidligere har beskrevet – var tiltænkt at ramme lande, som beskatter digitale tjenesteydelser.

Skatter, som Trump har set sig sur på, da amerikanske selskaber, som Netflix og HBO, dominerer sektoren.

Nu er den annoncerede strafskat imidlertid forsvundet fra den gigantiske lovpakke, hvilket blev annonceret af den amerikanske finansminister, Scott Bessent, på det sociale medie X.

»Efter måneders produktiv dialog med andre lande om OECDs globale skatteaftale vil vi annoncere en fælles forståelse blandt G7-landene, der forsvarer amerikanske interesser,« skrev finansministeren ifølge Reuters.

Selvom grebet om virksomhedernes hals løsnes, lurer problemerne, fortæller Peter Bay Kirkegaard, seniorchefkonsulent i Dansk Industris afdeling for global handel og investeringer.

»Det fjerner i hvert fald en væsentlig usikkerhedsfaktor for rigtig mange virksomheder med investeringer i USA, hvor de pludselig blev pålagt en kæmpe ekstra skatteregning,« siger han og tilføjer:

»Men der er jo stadig straftolden.«

Trak forslag før nederlag

For hele ræsonnementet bag handelskrigen er at straffe udenlandske virksomheder med told for at få dem til at investere i USA.

Men med den raison d’etre var den såkaldte sektion 899 selvmodsigende, da udsigten til skattesmæk ville hæmme udenlandsk investeringslyst.

»Det er noget af det, amerikanerne har fået øje på,« vurderer Peter Bay Kirkegaard og peger på, at der er flere årsager til, at Trump-administrationen nu trækker i land.

Dette skyldes blandt andet, at amerikanerne mener, der er fundet en fælles forståelse mellem G7- og OECD-landene om skatteforholdene for amerikanske virksomheder uden for USA.

For strafskatten handlede som nævnt ikke kun om at få tilført flere penge i den amerikanske statskasse. Truslen skulle også bruges som pressionsmiddel.

Hvilke indrømmelser Trump-administrationen har fået, er dog endnu uvist.

Desuden var præsidenten og finansministeren ikke sikker på, at den del af »big beautiful bill« ville blive stemt igennem af Kongressen. Kongressen gransker lige nu den over 1.000 sider lange lovpakkes enkeltdele.

»De kunne i stedet for at få nederlaget lige så godt trække forslaget tilbage og erklære en form for sejr,« siger han, og understreger, at straftolden fortsat er den største trussel mod Danmark, der eksporterer for et trecifret milliardbeløb til USA.

Usikkerheden om, hvilken told der vil blive pålagt europæiske virksomheder, består.

Selvom præsidenten efter eget udsagn har sat sin fremfærd »på pause« i 90 dage, siden handelskrigen eskalerede i februar og marts, er Europa fortsat pålagt en generel told på ti procent og yderligere straf på eksempelvis stål.

Den 9. juli er de 90 dage gået, og der forhandles nu mellem EU og Trump-administrationen om en aftale.

En aftale, der kan lande allerede i weekenden, fortæller Peter Bay Kirkegaard.

Under forløbet har EU afvist at acceptere en amerikansk straftold og har kontinuerligt svaret amerikanerne igen med økonomiske modtræk i samme størrelsesorden.

Flere europæiske statsledere har dog de seneste dage blødt EUs ellers stålsatte standpunkt op. 

Blandt andet Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, der, ifølge mediet Politico anførte, at ingen told er at foretrække.

»Men hvis det er ti procent, vil det blive ti procent,« tilføjede han.